Europeiske grafikere

JAMES COIGNARD (1925-2009)   FRANKRIKE
Coignard er en abstrakt kunster som startet sin karriere tidlig. Han er spesielt kjent for sin håndtering av vibrerende farger og teknisk bevegelse. Coignard er en av de aller fremste på carbondium teknikk som ble presentert av Gøtz i 1968. Hans teknikk er mere direkte og raskere, og det gir et friere uttrykk som gjør at malingsteknikken i bildene blir veldig nærværende. I hans grafiske og miksede kunstverk lager han en dyp struktur med sterke farger som gir en lett gjenkjennelse. Han er også en dyktig skulptør og arbeider med materialer i glass og bronse.
Coignards verk finns presentert i store museum som British Museum, Museum of Modern art San Fransisco, Guggenheim NY, Dublin Museum og South African National Gallery CapeTown.

ENRICO BAJ (1924-2003)   ITALIA
Baj er maler, skulptør og grafisk kunstner, med en betydelig karriere som en av det forrige århundrets viktigste italienske moderne kunstnere. Han, er en av grunnleggerne av Movimento Nucleare og tidskriftet Il Gesto. I perioden 1953-55 begynte han og bruke collage teknikken i sine neo-figurative malerier. Verkene har ofte groteske motiv og Baj bruker ofte materialer som tøy, metaller og forskjellig trematerialer i sine kunstverk.  Han samarbeidet også med andre kunstnere som Fontana, Alechinsky og Folon.
Hans verk finns representert i alle museer av betydning for moderne kunst over hele verden.

INGRID ROSELL (1928)  SVERIGE
Svensk kunstnerinne som har oppnådd stor internasjonal oppmerksomhet bl.a ved oppsettningen av Richard Wagners «Nibelungen ringen» i Covent Garden.  Hennes skisser finns i en praktfull bok «Spieglung einer Welt» som utkom i 1987 og bokens skisser finns i dag i Nationalmuseet i Stockholm.
Ingrid Rosells maleri av nå døde professor og kordirigent Eric Ericson henger i Gripsholms Slott som en del av Hedersportrettsamlingen der.

PAUL WUNDERLICH (1927-2010) TYSKLAND
Wunderlich er skulptør og grafisk kunster kjent for sine surrealistiske bilder og sine erotiske skulpturer. Bildene ofte kreativt utført med referanser til mytologiske legender. I slutten av 50-tallet begynte han å utvikle sin spesielle stil, ofte med lemlestede kropper, uproporsjonert, med en tom bakgrunn. I begynnelsen av 60 tallet ble han influerte av kunstneriske rettinger som Art Deco og Art Nouveau noe som førte til at han i 1961 fikk prisen «Prize of the Youth» for sin grafikk. Skulpturene og statuene hans er sterkt påvirket av begeistringen for Salvador Dali.
Wunderlichs verk finns å se over hele verden.

JOHANNES VENNEKAMP (1934) TYSKLAND
Vennekamp ble født i Konstantinopel men foreldrene flyttet tilbake til Tyskland da han var 3 år. Han er en av kunstnerne i RIXDROFFER-gruppen og hans første utstilling var i 1959.  Han arbeider nesten bare som grafiker og har utviklet en egen teknikk for etsninger og tresnitt på forskjellige håndlagde papir. Vennekamp regnes i dag som en av Tysklands absolutt fremste grafiske kunstnere. Han har alltid vært interessert i musikk og spesielt jazz. Hans grafiske blad deles vært år ut i kategorien «Legends of Jazz» ved det svenske «Django d’Or» arrangementet.
Vennekamp har holdt separatutstillinger i alle store tyske byer, samt ved utstillinger som Bienalene i
Sao Paulo og Tokyo. Dessuten har han vunnet grafikkprisen i Krakow.

CORNEILLE (1922-2010) HOLLAND
Som en av COBRA kunstnerne er Corneille godt kjent over hele verden. Hans første utstilling var i Gronningen i 1946. Han var som sine forbilder Paul Klee og Joan Miro inspirert at afrikansk kunst som han ble kjent med etter mange reiser på det afrikanske kontinent.  Han kjennetegnes ved sine fantasilandskap med varme sterke farger som ofte symboliserer kvinner og fugler i samspill med hverandre. Kvinnen-den vakre og vellystige og fuglen-frihet og kraft.  Corneille er gravlagt ved siden av Van Gogh. Det er to kunstnere fra helt ulike perioder, med to ulike liv bak seg, men med mange felles likhets trekk. Corneilles kunst vil en plass i vår tids kunsthistore.
Corneille har i mer en 50 år vært å se ved hundretalls utstillinger og gallerier, og hans kunst finns på museer over hele verden.

ARDY STRUWER  (1939) SVERIGE/INDONESIA/NEDERLAND
Ardy vokste opp i nederlanske India/Indonesia og Holland, utdannet seg der men var også gjesteelev ved Kungliga Kunstakademiets grafiske avdeling i Stockholm. Han har vært bosatt i Sverige, New York og i syd Frankrike.  Han er i tillegg til å være grafiker både komiker og manusforfatter.  Struwers kunst, både malerier og litografier, er fargesterke ekspressive i en surrealistisk stil.  Han bruker ord som «sensuell surrealsime» og «postmoderne flower power» til å beskrive den. I senere år har Ardy vunnet stor anseelse også som glasskunstner.
Ardy Struwer har hatt en rekke utstillinger både i Europa og USA. Hans verk finns i mange private samlinger men også i offentlige museer som Moderna Museet i Stockholm, Gemeente Museet i Haag og i Peter Stuyvesant Collection.

Comments are closed.